ACNEWS

65 holttest tűnt el nyomtalanul

Il-76-os repülőgép maradványai / Fotó: telegram-képernyőkép
Il-76-os repülőgép maradványai / Fotó: telegram-képernyőkép
Továbbra is rejtély a lezuhant Il-76-os katonai repülőgép ügye. Ukrajna több bizonyítékot akar látni, de Moszkva nem hajlandó együttműködni.
Hirdetés
Ad image

Az ukrán vezetés szerint az orosz Il-76-os katonai repülőgép lezuhanása továbbra is sok kérdést vet fel.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint Oroszország azt is megtagadja, hogy átadja Ukrajnának az lezuhant hadifoglyok holttesteit. A fogolycserével foglalkozó ukrán hatóság azt is közölte, hogy orosz tisztviselők „nagy késéssel” megküldték nekik a 65 áldozat listáját.

Ukrajna most bizonyítékokat akar látni, és ragaszkodik a baleset helyszínéről készült további felvételekhez: „Ennek fő oka az, hogy az oroszok nem mutatták meg a holttestekkel és maradványokkal borított terepet – mondta a HUR katonai hírszerző szolgálat vezetője, Kijlo Budanov.

Továbbra sem világos tehát, hogy valóban több tucatnyi fogságba esett ukrán katona volt-e a repülőgép fedélzetén, ahogyan azt Moszkva állítja. Az orosz állami nyomozóbizottság a múlt héten bejelentette, hogy testrészeket gyűjtöttek be genetikai vizsgálat céljából. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy nincs információja arról, hogy mi lesz a maradványokkal, vagy hogy átadják-e őket Ukrajnának – írja a krone.at.

Ahogy az AcNews beszámolt róla, a katonai repülőgép egy hete zuhant le a nyugat-oroszországi Belgorod régióban, mintegy 50 kilométerre az ukrán határtól. Oroszország szerint a gépen 65 ukrán katona is tartózkodott, akiket hadifogolycserére szántak.

Kijev tudott erről, és szándékosan lőtte le a repülőgépet és saját katonáit – állítja Moszkva. Az ukrán vezetés visszautasítja a vádakat, és nemzetközi vizsgálatot követel az ügyben. A foglyok szállításáról nem tájékoztatták őket – mondták Kijevben.

A Kreml vezetője, Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy a gépet amerikai Patriot rakétákkal lőtték le, amelyeket Ukrajna az Egyesült Államoktól kapott. Az Iljusin IL-76-os repülőgép lelövése bűncselekmény volt – jelentette ki az orosz elnök. Nem érti, hogy Ukrajna miért tette ezt. Putyin most nemzetközi szakértők vizsgálatát is követelte.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés