ACNEWS

Csoki segít a cukorbetegség elkerülésében

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A heti öt vagy több adag étcsokoládé elfogyasztása 21 százalékkal csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Hirdetés
Ad image

Egy új tanulmány szerint előnyt élvezhetnek azok, akik az étcsokoládét választják a tejcsokoládéval szemben: csökkenhet náluk a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Ez szerepel a massachusettsi Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola kutatói 111 654 ápolónő egészségi állapotáról és étkezési szokásairól készített tanulmányban. A kutatásban résztvevők az 1970-es és 1980-as években végzett felmérések során naplóban rögzítették, milyen típusú csokoládét ettek. 

Az étcsoki csökkenti a súlygyarapodást

Ebből kiderült, hogy a heti öt vagy több adag étcsokoládé elfogyasztása 21 százalékkal csökkentette a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ellentétben azokkal, akik ritkán vagy soha nem ettek csokoládét – írja az origo.hu. Ráadásul úgy tűnt, hogy az étcsokoládé segített a súlycsökkentésben és a súly megtartásában is. Érdekes módon a tejcsokoládé és a 2-es típusú cukorbetegség között nem találtak ilyen összefüggést, ami ehelyett a testtömeg növekedésével volt összefüggésben. Az étcsokoládé fokozott fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával járt együtt. Míg a tejcsokoládé a hosszú távú súlygyarapodással függött össze – mondták ki a kutatók a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Mielőtt most egyik csokoládétípust a másikra cserélnénk, érdemes hangsúlyozni, hogy a BMJ folyóiratban publikált tanulmányban szereplő adatok nem mutatnak közvetlen ok-okozati összefüggést. Néhány kockázati tényezőt kontrolláltak a szakemberek, de sokkal többnek is lehet hatása.

Számos egészségügyi előnye van

Az étcsokoládéban magas a flavanol tartalma (a gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálható vegyületek). Amelyeknek számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak a szakemberek. Ezeket korábban már összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésével, így ebben az esetben is jelentős szerepet játszhatnak. A tejcsokoládé és a fehér csokoládé fogyasztása nem biztos, hogy ugyanazokkal az anyagcsere-egészségügyi előnyökkel jár. Mivel magasabb a hozzáadott cukortartalmuk – magyarázták a tudósok.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elindult az ACNews YouTube csatornája!

Mi vár rád a csatornánkon? Izgalmas, folyamatosan frissülő tartalmak, sztárinterjúk és aranyos kiskutyák!