ACNEWS

2024. September 17.   |   Zsófia napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Eső után köpönyeg: hiába győzött a SPAR

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Az uniós joggal ellentétesnek minősítette az EU Bírósága a magyar kormány által bevezetett árstopot. De már késő…
Hirdetés
Ad image

A Spar kontra magyar állam ítélete kapcsán, hogy az árstop uniós joggal ellentétes, csakúgy mint a boltra kiszabott büntetés, Gulyás azt mondta, nem lepte meg őket a bírósági döntés. Szerinte az árstop jó intézkedés volt, egy konkrét ügyre vonatkozott, de ennek már nincs jelentősége szerinte. A lényeg, hogy a lakosság kedvező áron tudott vásárolni olyan időszakban, amikor elszabadultak az árak.

„Ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely arra kötelezi a kereskedőt, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és előre meghatározott mennyiségben árusítson” – olvasható az Európai Unió bíróságának csütörtökön közzétett ítéletében.

A Spar Magyarország a szegedi bíróságon támadta meg annak a büntetésnek a jogosságát, melyet a hatóságok azért róttak ki rá, mert egyik vidéki üzletében nem találták megfelelőnek néhány árstopos áru raktárkészletét. A szegedi törvényszék ezután az uniós bírósághoz fordult a jogszabályok értelmezése végett.

Csütörtöki ítéletében az uniós bíróság megállapította, hogy a kormányrendelet sérti a szabad versenyt, amely a mezőgazdasági piacok közös szervezésével összefüggő uniós rendelet (KPSZ) alapvető alkotóeleme.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés