ACNEWS

Már az izraeli ultraortodoxoknak is fegyvert kell ragadniuk

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Vasárnap éjfélkor lejárt az ultraortodox férfiak évtizedes mentessége a kötelező katonai szolgálat alól Izraelben.
Hirdetés
Ad image

Gali Baharav-Miara főügyész döntése szerint a hadsereg köteles azonnal besorozni a vallásos diákokat is, akiket eddig nagyrészt mentesítettek.

Médiajelentések szerint ez több mint 60 ezer férfit érint. Nem várható azonban, hogy a hadsereg azonnal kiküldi nekik a behívóleveleket, bár a hírek szerint a gázai háború kezdete óta hiányt szenvednek katonákból – írja a krone.at.

Több tízezren tüntettek vasárnap Izraelben Netanjahu kormánya ellen, immár második napja. A jeruzsálemi parlament közelében tartott dühödt tüntetéseken a demonstrálók a kormány lemondását, új választásokat és a Hamász iszlamista palesztin szervezet által fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról szóló gyors megállapodást követeltek.

Netanjahu határozottan visszautasította a tárgyalások vezetésével kapcsolatos bírálatokat és az új választásokra vonatkozó felhívásokat – a gázai háborúra és az újabb túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokra hivatkozva. Az évtizedek óta folyó vita a kötelező katonai szolgálatról az utóbbi időben drámaian kiéleződött, és megfigyelők szerint középtávon veszélyeztetheti Netanjahu koalícióját. Ennek hátterében azok is állnak, akik szigorúan elutasítják a közösségükből származó fiatal férfiak besorozását.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés