ACNEWS

Másképp köhögnek az e-cigarettás dohányosok

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Bár az e-cigarettákat "egészségesebb" dohányzási alternatívaként forgalmazzák, ez továbbra is ellentmondásos. Tartós köhögést is okoznak.
Hirdetés
Ad image

Kezdetben a cigaretta egészségesebb alternatívájaként hirdették, de különböző tanulmányok mostanra fokozatosan rávilágítottak arra, hogy talán mégsem így van. Innsbrucki tudósok nemrégiben bebizonyították, hogy az e-cigaretta a cigarettához hasonlóan rákkeltő módon változtatja meg a sejtjeinket. A cigarettázás általában tipikus dohányos köhögéssel jár.

De a nikotintartalmú folyadékot tartalmazó párologtatók vagyis az e-cigaretták is okozhatnak bosszantó köhögést. És az orvosok szerint ez másképp hangzik, mint a dohányosoké. A vaper „száraz” vagy „fütyülő” köhögést produkál, míg a dohányos köhögése hurutosabb.

Az e-cigarettás tanácsadó oldalak figyelmeztetnek erre a „széles körben elterjedt jelenségre”, amely különösen problémás a cigarettáról áttért újoncok számára. A szakértők úgy vélik, ez annak a jele lehet, hogy a szervezet a többéves dohányfogyasztásból lábadozik.

Az e-cigaretta prominens kutatója, Peter Hajek professzor a londoni Queen Mary Universityről elmondta, hogy a „gőzköhögés” általában néhány hét használat után megszűnik. Egy 2019-es tanulmány még azt is megállapította, hogy azok a cigarettázók, akik e-cigarettát kaptak a dohányzásról való leszokás segítőjeként, egy évvel később kevesebbet köhögtek, mint azok a résztvevők, akik nikotinpótló rágót, tapaszt vagy spray-t kaptak –írja a heute.at.

Dr. Hana Patel londoni háziorvos szerint „nincs egyértelmű bizonyíték” arra, hogy a köhögést közvetlenül az e-cigi okozta, mivel az eszközök még nincsenek elég régóta a piacon ahhoz, hogy megerősítsék a kapcsolatot. „Olyan mellékhatásokat okozhatnak, mint torok- és szájirritáció, fejfájás, köhögés és kellemetlen érzés. Ezek a folyamatos használat során idővel enyhülnek. Azt még nem tudjuk, hogy hosszú távon milyen hatásuk lehet” – mondta. Hangsúlyozta, hogy a párologtatókat csak a dohányzás abbahagyására vagy a dohányzáshoz való visszatérés megelőzésére szabad használni.

Az elektromos cigarettát a cigaretták „egészségesebb” alternatívájaként reklámozzák, de egyre több a bizonyíték arra, hogy az eszközöknek saját veszélyeik vannak, és több tanulmány is riadót fúj a párologtató lehetséges kockázataival kapcsolatban. Az orvosok attól tartanak, hogy az elkövetkező évtizedekben tüdőbetegségek, fogászati problémák és akár rákos megbetegedések hulláma is kialakulhat azoknál, akik fiatalon kezdtek el e-cigizni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés