ACNEWS

Nem lett jobb: újrakalkulálták a hazai üzemanyagárakat

Fotó: MTI/Mohai Balázs
Fotó: MTI/Mohai Balázs
Nem a régióhoz, hanem a határországokhoz igazítják ezentúl a benzinárakat. Az új árakkal viszont nem járnak túl jól az autósok.
Hirdetés
Ad image

„Újrakalkulálják az átlagos üzemanyagárak számítását, ennek alapján fogják betartatni azt, hogy a hazai árak az átlag közelében legyenek” – mondta Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádióban. A miniszterelnök emlékeztetett, az eredeti elképzelés szerint régiós árakat számoltak, de ezt újra kellett gondolni, mert szerepeltek benne a lengyel és a cseh, bolgár árak, ami a szakmának nem tetszett. Így ezentúl csak a közvetlenül velünk határos országok vesznek részt a számításban.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szombattól a 95-ös benzin: 631 Ft/liter; Gázolaj: 618 Ft/liter lesz. Magyarország a benzin tekintetében a negyedik legdrágább ország, csak három olcsóbb hely áll mögöttünk. Bár Romániában lényegesen kevesebbe kerül benzint tankolni, az szűkített régiós átlagár 631 forint per literre jön ki, ami pont ugyanannyi, mint amennyi szombattól a magyar átlagár.

A dízelnél hasonló a helyzet a rangsor tekintetében, viszont itt az látszik, hogy ha csak a környező országokat nézzük, akkor az átlagos literár 625 forintra jön ki, ami magasabb, mint a május negyedikétől érvényes, 618 Ft/literes magyar átlagár. Ez alapján pedig még drágulásra is lenne lehetőség – írja a Pénzcentrum.

Ha nem csak a határországok, hanem a régiós országok is benne lennének a képletben, talán jobban járnának az autósok. Lengyelországban 29, Csehországban 8 forinttal olcsóbb a literár, Bulgáriában pedig majdnem 100-zal. A 10 vizsgált országban a 95-ös benzin átlagára 617 forint per liter. A gázolaj pedig a cseheknél 11 forinttal olcsóbb, a lengyeleknél 12-vel, Bulgáriában pedig 78 forinttal kell kevesebbet fizetni egy literért. A tíz ország átlagára 612 Ft/liter.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés