ACNEWS

Oltáskampányt indít a kormány

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Az Omikron variánsára készült új vakcinák érkeztek Magyarországra.
Hirdetés
Ad image

„Mintegy 700-800 ezer adag, az új omikron variánsokra frissített Moderna oltóanyagot vásárolt az Orbán-kormány” – mondta a Népszavának Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár.

Az oltóanyag a közbeszerzési eljárás befejeződésével válik elérhetővé a lakosság számára. A vakcinát elsősorban azoknak ajánlják, akik a térítésmentes influenza-elleni oltásokra jogosultak.

Korábban a Pfizer oltóanyaga volt leginkább elérhető az mRNS vakcinák közül, most viszont a Modernára esett a választás. Az államtitkár elmondta, hogy azért döntöttek így, mert a Moderna gyártója adta a legkedvezőbb árat.

A Pfizer nem is adott ajánlatot.

Ahogy arról az AcNews korábban beszámolt, a Pfizer és partnere, a BioNTech már idén januárban jogi eljárást indított a magyar kormány ellen. A vita akkor kezdődött, amikor Magyarország 2022 novemberében az ukrajnai konfliktusra hivatkozva értesítette a Pfizert, hogy nem tud fizetni a gyógyszercégnek.  

A közeljövőben az új omikron variánsokra frissített, Moderna vakcinával indul majd az új oltási program. Magyarországon térítésmentes az influenza oltóanyag a 60 éven felülieknek, a krónikus légzőszervi, szív-, érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben, veleszületett vagy szerzett immunhiányban szenvedőknek. Szintén térítésmentesen kérhetik az influenza-elleni vakcinát a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők, a tartós ápolási, illetve egyéb gondozó intézményben élők. A védőoltás javasolt az egészségügyben, illetve a szociális intézményekben dolgozóknak is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés