ACNEWS

Orosz csaptok nyomultak be egy amerikai légibázisra

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A lépés azután történt, hogy Nigéria kormánya felszólította az USA-t, hogy vonja ki csapatait a légibázisról.
Hirdetés
Ad image

A nyugat-afrikai országot irányító katonatisztek felszólították az Egyesült Államokat, hogy vonja ki közel 1000 fős katonai állományát.

Egy névtelenséget kérő magas rangú amerikai védelmi tisztviselő elmondta, hogy az orosz erők nem keverednek az amerikai csapatokkal. Egy külön hangárt használnak a 101-es légibázison, amely a Diori Hamani nemzetközi repülőtér mellett található Niameyben, Niger fővárosában.

Az orosz hadsereg lépése az amerikai és az orosz csapatokat közvetlen közelségbe hozza. Egy olyan időszakban, amikor az ukrajnai konfliktus miatt egyre élesebbé válik az országok katonai és diplomáciai rivalizálása. Emellett kérdéseket vet fel az országban lévő amerikai létesítmények sorsával kapcsolatban is egy esetleges kivonulás után.

A helyzet nem nagyszerű, de rövid távon kezelhető” – mondta a tisztviselő.

Az USA és szövetségesei több afrikai országból is kénytelenek voltak csapatokat kivonni, miután puccsok következtében olyan csoportok kerültek hatalomra, amelyek el akartak határolódni a nyugati kormányoktól. A Nigerből való közelgő távozás mellett az elmúlt napokban Csádból is távoztak amerikai csapatok. Maliból és Burkina Fasóból pedig francia erőket rúgtak ki.

Oroszország ugyanakkor igyekszik erősíteni a kapcsolatokat az afrikai országokkal. Moszkvát olyan baráti országként tünteti fel a kontinensen, amely nem rendelkezik gyarmati terhekkel. Mali például az elmúlt években Oroszország egyik legközelebbi afrikai szövetségesévé vált. A Wagner-csoport zsoldoscsapatát ott vetették be a dzsihadista felkelők elleni harcban.

Az amerikai tisztviselő szerint a nigériai hatóságok közölték Joe Biden kormányával, hogy mintegy 60 orosz katona tartózkodik Nigerben.

A puccs után az amerikai hadsereg nigériai erőinek egy részét a 101-es légibázisról az Agadez városában lévő 201-es légibázisra helyezte át. Nem világos, hogy milyen amerikai katonai felszerelések maradtak a 101-es légibázison.

Az USA több mint 100 millió dollárért építette meg a 201-es légibázist Niger középső részén. A bázist 2018 óta arra használják, hogy felfegyverzett drónokkal célba vegyék az Iszlám Állam és az al-Kaidához tartozó Jama’at Nusrat al-Islam wal Muslimeen szervezet harcosait.

Niger az amerikai csapatok kivonását kérő lépésére egy március közepén Niameyben tartott találkozót követően került sor. Akkor magas rangú amerikai tisztviselők aggodalmukat fejezték ki többek között az orosz erők várható érkezése miatt. Valamint az Iránról szóló jelentések miatt, miszerint nyersanyagokat, köztük uránt keresnek az országban. Bár az USA nigériai tisztviselőknek küldött üzenete nem volt ultimátum. De világossá tették, hogy az amerikai erők nem lehetnek egy bázison az orosz erőkkel – írja a Guardian.

Bár még nem született döntés a nigériai amerikai csapatok jövőjéről, a tisztviselő szerint a terv az, hogy visszatérnek az amerikai Afrika Parancsnokság németországi bázisaira.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés