ACNEWS

Teljes napfogyatkozás miatt perelnek a rabok

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Teljes napfogyatkozás lesz látható az Egyesült Államokban jövő hétfőn - de sok fogvatartott lemarad erről az eseményről.
Hirdetés
Ad image

Amikor a Hold április 8-án a Nap és a Föld közé kerül, a raboknak a cellájukban kellene ülniük. Az állami igazságügyi hatóság elrendelte, hogy a napfogyatkozás idejére minden börtönt zárjanak le. Néhány, jelenleg Woodbourne-ben börtönbüntetését töltő rab azonban ezt nem tűri, és beperli a hatóságot. „A napfogyatkozás ritka természeti jelenség, amely sokak számára nagy vallási jelentőséggel bír” – áll a keresetlevélben.

A férfiak különböző vallásúak. Egy baptista, egy muszlim, egy adventista, kettő a Santería felekezethez tartozik, egy pedig ateista. A kereset szerint a vallási szövegek Jézus keresztre feszítése és Mohamed próféta fiának halála után is napfogyatkozáshoz hasonló jelenséget írnak le. „A természeti látványt a hívők számára alkalmat adnak arra, hogy összegyűljenek, ünnepeljenek és imádkozzanak” – magyarázza a keresetlevél.

Az egyik felperes – az ateista – külön engedélyt kapott arra, hogy a napfogyatkozást New York állam által biztosított szemüveggel megfigyelhesse. Ezt azonban az igazságügyi hatóságok rendelkezése nyomán visszavonták. Négy másik felperes is kért engedélyt, de mindegyiket elutasították. Egy másik azt állította, hogy soha nem kapott választ a kérelmére – írja a krone.at.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy jelenleg vizsgálják a rendezvénnyel kapcsolatos kérelmeket, de további részleteket nem kívánt közölni. Március közepén a hatóság elrendelte, hogy minden fogvatartottnak 14 órától 17 óráig a cellájában kell maradnia. A teljes napfogyatkozás New Yorkban helyi idő szerint 15.15 körül lesz látható.

Az utolsó teljes napfogyatkozás 2017-ben volt látható – Amerikában.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés