ACNEWS

Agyunkra megy már a Covid – de komolyan

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a hosszú lefolyású Covid akár 20 évvel is öregítheti az agyunkat.
Hirdetés
Ad image

Egy nemrégiben, az Egyesült Királyságban megjelent tanulmány azt mutatja, hogy a Covid-19 nem csupán „légúti betegség”, ahogyan azt sokan hiszik. Sokan memória- és koncentrációs problémákra panaszkodnak. Így nem véletlen, hogy az emberi agyra gyakorolt lehetséges hatásokat számos tanulmány vizsgálja. A gondolkodást rontó, agyköd néven ismert tünet akár hosszú távú agykárosodást is okozhat, ráadásul a demencia formáinak korai kialakulásában is szerepet játszhat.

A Covid-19 fertőzést követő egy év elteltével jelentkező kognitív deficit az úgynevezett szürkeállomány térfogatának csökkenésével jár együtt. „A kognitív és memóriaproblémák, amelyekre a betegek panaszkodtak, az agy neuroanatómiai változásaihoz kapcsolódtak” – idézte a Krone a tanulmány vezetőjét.

A tudósok szerint a Covid-betegeknél megfigyelt agykárosodás az agy 20 éves öregedésének felelhet meg. „A normatív életkori adatokkal összehasonlítva ezek a hiányosságok nagyságrendjükben megfeleltek az 50-70 éves korban bekövetkező öregedésnek” – írják a tanulmány előszavában.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a koronavírus-járvány a demencia fokozott kockázatával jár együtt. Az azonban egyelőre nem világos, hogy a kimutatott agykárosodás milyen mértékben vezet tartós kognitív hanyatláshoz.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés