ACNEWS

2024. April 27.   |   Zita napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Bizarr trükköt vetettek be az ukránok

Kilija. Fotó: Veoret az ukrán Wikipédián
Kilija. Fotó: Veoret az ukrán Wikipédián
A trükk lényege: oda-vissza, oda-vissza - bár fárasztő és időpazarló, mégis biztonságos.
Hirdetés
Ad image

Az orosz légitámadásoktól tartva az ukrán gabonaszállítók egy körülményes, de mégis biztonságos megoldásra kényszerülnek. Ha kell nappal is, de éjszaka többször is átmennek a Duna túlsó partjára, biztonságba helyezik a hajókat a folyó romániai partján. Erről a bizarr megoldásról és szokatlan menedékhelyről uniós és amerikai diplomaták tárgyaltak a román és ukrán hatóságokkal – derült ki most. Ez a trükközés a Duna-delta Kilija (Chilia) ágán történik.

A romániai Constanta fekete-tengeri kikötőjének igazgatója, Florian Vizan elmondta, hogy az ukrán oldalon a gabona átrakását egyik hajóról a másikra gyakran meg kell szakítani a támadásveszély miatt. „Az ukránok ilyenkor elővigyázatosságból ideiglenesen a román oldalra viszik a hajóikat”.

Ezért tart jelenleg ilyen sokáig a gabonaexport.

Az ukrán gabonaexport nagy része a romániai Konstanca kikötőjén keresztül halad át, mert az orosz támadások miatt az ukrán fekete-tengeri kikötők nem állnak rendelkezésre. De a román határon lévő ukrán dunai kikötők is fokozott orosz támadásoknak vannak kitéve hetek óta. Oroszország a nyáron felmondta az ENSZ kezdeményezésére létrejött 2022-es megállapodást az Ukrajnából származó gabona Fekete-tengeren keresztüli szállításáról – írja a krone.at.

Csak kedd este két ember megsérült az Ukrajnát ért újabb orosz dróntámadásokban, nem messze a román határtól. „Az Iszmajil körzetben a kikötői infrastruktúrát érte becsapódás” – jelentette be a támadások után Oleh Kiper odesszai katonai kormányzó. Elmondása szerint a sérültek teherautó-sofőrök voltak. Kiper szerint raktárak és közel 30 teherautó rongálódott meg. Hat teherautó teljesen kiégett.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés