ACNEWS

Megdöbbentő, mire tanítják itthon a vendégmunkásokat

Hódosi Zoltán programja mankóul szolgál a vendégmunkásoknak Fotó: Facebook
Hódosi Zoltán programja mankóul szolgál a vendégmunkásoknak Fotó: Facebook
Az Irakban élő Hódosi Zoltán a világ távoli országából hozzánk érkező munkásokat tanítja - többek között - késsel. villával enni.
Hirdetés
Ad image

Rendhagyó programmal könnyíti meg Hódosi Zoltán közel-keleti biztonsági szakértő a harmadik világból hazánkba költöző vendégmunkások beilleszkedését. A férfi korábban Afganisztánban, a holland nagykövetség biztonsági cégének vezetőjeként vált ismertté. Miközben évek óta Irakban, az EU tanácsadói missziójában dolgozik biztonsági tanácsadóként, elvégezte Izraelben a Nemzetközi Személyvédelmi Akadémiát (ISA). Az AcNews éppen a bagdadi gépe indulása előtt érte utol.

„Amikor 18 és fél éve Irakba kerültem, minimális ismereteim voltak az országról. Az évek során több nagy cégnek is dolgoztam, és észrevettem, hogy a más országokból érkező emberek szintén hiányolják az alapvető információkat – mesélte az AcNews-nak Hódosi Zoltán. – Figyelembe véve, hogy a nemzetközi piacon nincs olyan tudás, ami felkészíti a külföldi munkavállalót a jogaira, a történelmi, kulturális tudnivalókra, megalkottam egy hiánypótló programot. Ami segít az érkezőknek a könnyebb beilleszkedésben.”

„A rendszer lényege, hogy a munkavállaló még a saját országában, Magyarországra utazása előtt megkapja a tananyagot, majd harminc nap áll a rendelkezésére a tanfolyam elvégzéséhez. A sikeres teljesítést követően kap egy tanúsítványt, melyet továbbíthat a HR menedzsernek, így dokumentálva az integrációs segítő tanfolyam elvégzését.”

A közel-keleti biztonsági szakértő úgy véli, a harmadik országból érkezők integrálása az előttünk álló évek egyik nagy kihívása. Már csak azért is, mert évente több tízezer vendégmunkás érkezik Magyarországra. A HZ Academy program tananyaga megkönnyíti és meggyorsítja az új munkavállalók fogadását és beilleszkedését. Továbbá segít elkerülni a diszkriminációt és támogatja a kulturális megértést. Hódosi Zoltán néhány gyakorlatiasabb példát is mondott: Magyarországon a kés, a villa és a kanál használatát az étkezés etikett szabályozza. Míg a Közel-Keleten, a kés a darabolásra és az ételek szedésére szolgál, a villa nincs is jelen a kultúrájukban. Tehát ők az ételt gyakran kézzel fogyasztják.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés