ACNEWS

Német elszólás: már brit és francia katonák is harcolnak Ukrajnában

Olaf Scholz Fotó: Youtube
Olaf Scholz Fotó: Youtube
A német kancellár lhintette, hogy a brit és francia csapatok aktívan részt vesznek a nagy hatótávolságú rakéták ukrajnai működtetésében.
Hirdetés
Ad image

„Németország nem lesz háborús fél! Sem közvetlenül, sem közvetve. Elég, ha az Ukrajnában állomásozó brit és francia csapatok aktívan részt vesznek a ’Storm Shadow’ cirkálórakéták célba juttatásában.”

Scholz ezt egy berlini rendezvényen mellékesen említette, amikor az egyik moderátor a Taurus szállításokról kérdezte. „Amit a britek és a franciák csinálnak a célellenőrzés és a kísérő célellenőrzés terén, azt Németországban nem lehet megcsinálni” – mondta a szociáldemokrata, akut magyarázatra szorítva szövetségeseit.

Tobias Ellwood, az brit alsóház védelmi bizottságának volt elnöke kijelentette: „Ez a hírszerzéssel való nyilvánvaló visszaélés, hogy elterelje a figyelmet arról, Németország vonakodik felfegyverezni Ukrajnát saját nagy hatótávolságú rakétarendszerével”.

Hozzátette: Scholz mondatait „Oroszország arra használhatja fel, hogy egy újabb lépcsőfokot másszon fel az eszkalációs létrán”. A brit kormány most hivatalosan is tagadta, hogy az Egyesült Királyság közvetlenül részt venne az ukrajnai orosz állások elleni nagy hatótávolságú cirkálórakéták telepítésében.

A szállított fegyverrendszerek használata és a „célpontok kiválasztásának folyamata” az ukrán fegyveres erők hatáskörébe tartozik – mondta a brit védelmi minisztérium szóvivője. Scholz ezzel szemben hétfőn azt sugallta, hogy a cirkálórakétákat az ukránok egyedül nem tudják működtetni. Azt mondta: „Mindenki, aki foglalkozott ezzel a rendszerrel, tudja ezt, ezért mindig meglep, hogy felteszik a kérdést”. London ezt is visszautasította.

Másnap a brit kormány bejelentette, hogy „kis létszámú” katonát állomásoztatott Ukrajnában. Néhányan közülük például orvosi kiképzőcsapatok részesei.

A beszámolók szerint Scholz megjegyzései Párizsban is nagy megdöbbenést váltottak ki. A francia-német kapcsolatok a háború kezdete óta nagyon szenvednek. Mindkét fél azzal vádolja egymást, hogy túl keveset tesz Ukrajnáért. Scholz különösen határozottan utasította el Macron javaslatát, hogy a NATO szárazföldi csapatokat küldjön Ukrajnába – írja a krone.at.

A NATO nem részese – és nem is lesz – a háborúnak” – mondta szerda este egy videoüzenetben, de nem ismételte meg a hétfői vádjait.

Ukrajna hónapok mondja, hogy Taurus cirkálórakétákat szeretne Berlintől. Ezekkel a hatalmas és nagy hatótávolságú rakétákkal többek között a frontvonal mögötti orosz utánpótlási vonalakat akarják támadni. A kancellária aggódik amiatt, hogy az ukrajnai háború német részvétellel ilyen módon eszkalálódhat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés