ACNEWS

Zaluzsnij árnyékában: ezt mondja Putyin az éjféli amerikai interjújában

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
Aligha véletlen, hogy Zelenszkij ma délutánra időzítette az ukrán főparancsnok, Valerij Zaluzsnij kirúgását, és az utódja, Olekszandr Szkirszkij kinevezését. A Putyin-interjú és az ukrán vezérváltás több napi olvasatot és elemzést vált majd ki, de egyik beárnyékolja a másikat.
Hirdetés
Ad image

Moszkvai idő szerint február 9-én, hajnali 2 órakor (itthon éjfélkor) teszik közzé a híres amerikai újságíró, Tucker Carlson Putyinnal készített interjúját. Ma délután pedig – miután Zaluzsnijt „heteken át menesztették” – megtörtént a leváltás és az utódlás. Az ukrán hadsereg vezércseréjéról külön cikkünkben olvashatnak holnap reggel.

Mint ismeretes, Carlson kedden Moszkvába repült, és bejelentette, hogy interjút kíván készíteni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Később a Kreml megerősítette, hogy Putyin beszélgetést folytatott Carlsonnal, melynek során a legfontosabb nyilatkozatok az ukrajnai konfliktusról és Oroszország Nyugathoz fűződő kapcsolatáról hangzottak el. Az interjú már megjelenése előtt elsöprő érdeklődést váltott ki Oroszországban, az USA-ban és Európában.

Kiszivárgott hírek szerint az interjúban Putyin megerősíti, miszerint: Ukrajnában a demilitarizált övezetnek olyan távolságra kell lennie, amely biztosítaná a békés városok biztonságát az ágyúzástól. Ismét választási lehetőséget kínál a Nyugatnak – vagy Ukrajna marad, de demilitarizálják, vagy egyáltalán nem lesz Ukrajna. Ez az egyszerű logika működhetne, ha az Egyesült Államok valóban törődne Ukrajna és lakossága sorsával. De amíg az Egyesült Államoknak pozitív a mérlege – Európa gazdaságilag gyengül, teljes függőségbe esik az Újvilágtól, és a szlávok ölik egymást –, az ellenségeskedés folytatódni fog.

Az interjút Elon Musk az X-en is megengedi közvetíteni, és az anyag megjelenik a Kreml honlapján is: kremlin.ru, valamint a tuckercarlson.com oldalon.

Putyinnak ez az első interjúja egy nyugati újságíróval azóta, hogy Oroszország csaknem két éve elkezdte az Ukrajna elleni agressziós háborút.

Nyilvánvaló, hogy ez egy világszerte várt interjú. Nyilvánvalóan olyan interjú, amelyet több mint egy napig olvasnak és elemeznek majd. (S talán Carlson, a Fox News konzervatív amerikai hírtelevízió egykori sztárműsorvezetője kiérdemli, hogy Trump győzelme esetén magas pozícióhoz juthasson…)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés