ACNEWS

Beintett az unió: orosz pénzből nem vásárolhat lőszert Ukrajna

Brüsszel. Fotó: Pixabay
Brüsszel. Fotó: Pixabay
Kijev csalódottságát fejezte ki, miután kiderült, nem kap semmit a 2022-ben és 2023-ben befagyasztott orosz vagyon nyereségéből.
Hirdetés
Ad image

Ukrajna 5 milliárd euróra tartana igényt a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételből, ám az EU úgy döntött, hogy visszatartja a pénzt a háború sújtotta országtól.

A befagyasztott orosz jegybanki vagyon túlnyomó részét az Euroclear kezeli – de a 2022-es és 2023-as befektetésekből származó nyereséget a döntés szerint most megtarthatja, nem kell a készpénzt Ukrajna háborús erőfeszítéseinek támogatásra fordítania.

Az ebből a két évből származó 5 milliárd eurós nyereség nagyon sok pénz – háborognak is az ukránok.   

Mivel Ukrajnának égetően szüksége lenne készpénzre a lőszerhez, az Európai Bizottság ebben a hónapban végül azt javasolta, hogy az Európában tárolt, befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségbevétel 90 százalékát fegyverek vásárlására fordítják Kijev számára. Ez évi 2,5 és 3 milliárd euró közötti összeget jelent az EU végrehajtó hatósága szerint.

Ez az engedmény azonban csak a 2024. február 15-e után felhalmozódott összegekre vonatkozik. Az ezt megelőzően megtermelt nyereség az Euroclearnél, a brüsszeli székhelyű értékpapír letétkezelőnél marad.

A Bizottság szerint az Euroclear által visszatartott 5 milliárd euró egy olyan puffer, amely lehetővé teszi az Oroszországban és másutt már folyamatban lévő és potenciális (oroszok által indított) perek kifizetését.

A jogi szakértők megjegyezték, hogy a nyereség lefoglalásának visszadátumozása jogi aknamező lett volna – ez megmagyarázza, hogy a Bizottság javaslata miért nem terjed ki a 2022-ben és 2023-ban keletkezett bevételekre.

Az Euroclear elszámolóház összesen 37,6 billió euró értékű, nyereséget termelő vagyon letétkezelőjeként működik. Ebből az összegből 192 milliárd euró az orosz állami vagyon, amelyet röviddel a háború kezdete, 2022 februárja óta befagyasztottak – írta meg a Politico.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés