ACNEWS

Bident elragadta a hév: vitázna Trumppal a tévében

Joe Biden / Fotó: Shutterstock
Joe Biden / Fotó: Shutterstock
Joe Biden amerikai elnök tudatta, hogy szívesen vitázna elődjével, Donald Trumppal, akivel a novemberi választásokon valószínűleg újabb négy évért verseng a Fehér Házban. Trump erre reagálva kijelentette, hogy "bárhol, bármikor" készen áll.
Hirdetés
Ad image

A televíziós viták évtizedek óta szerves részét képezik az elnökválasztási kampányoknak az Egyesült Államokban. Biden azonban, aki viszonylag ritkán ad interjút a hagyományos médiában, az amerikai sajtó szerint eddig vonakodott elkötelezni magát a részvétel mellett. Trump viszont nem volt hajlandó részt venni a Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengők tavalyi vitáin.

Amikor pénteken megkérdezték tőle, hogy vitázna-e Trumppal, Biden azt válaszolta: „Valahol igen. Nem tudom, mikor, de szívesen vitázom vele”.

A kijelentés az ismert műsorvezetőnek, Howard Sternnek adott rádióinterjúban hangzott el. A New York Times feltűnő fordulatnak nevezte az elmúlt hónapok homályos nyilatkozatai után. Egy Biden kampányához közel álló, meg nem nevezett forrás szerint azonban a nyilatkozat inkább a pillanat hevében született, mint tervezett, stratégiaváltást jelző bejelentésnek tűnt.

„A korrupt Joe Biden most jelentette be, hogy hajlandó vitázni!” reagált Trump, aki pénteken ismét a manhattani bíróságon töltötte a napot. Ott azzal vádolják, hogy üzleti feljegyzéseket hamisított egy pornószínésznőnek a 2016-os választások előtt történt kifizetésével kapcsolatban. „Mindenki tudja, hogy nem gondolja komolyan, de arra az esetre, ha mégis, azt mondom, bárhol, bármikor” – folytatódott Trump nyilatkozata.

Az elnökjelölti viták bizottsága (CPD), amely hagyományosan megszervezi a választások előtti párbajokat, már bejelentette három vita lehetséges időpontját a novemberi választások előtt. Egyelőre nem világos, hogy a republikánus és a demokrata jelöltek valóban összecsapnak-e szeptember 16-án, illetve október 1-jén és 9-én.

Biden a legfrissebb felmérés szerint már megelőzte Trumpot. Eddig a volt elnök vezetett.

A legutóbbi kampányban Biden és Trump két vitát tartott, a harmadik elmaradt, miután Trump elkapta a koronavírust. Különösen az első párbajuk volt nagyon konfrontatív. Először is Trump folyamatosan Bidenre ugrott, amire ellenfele egy ponton azzal válaszolt, hogy: „Befognád már végre, ember?”.

Most a 81 éves Biden és a 77 éves Trump újabb nekifutásra készül a Fehér Házért. Mindketten győzelmet arattak már pártjuk előválasztásán. Trumpot pedig nem akadályozná a jelöltségben, ha elítélik a négy bírósági ügy egyikében, amelyben összesen 91 büntetőjogi váddal kell szembenéznie.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés