ACNEWS

Megölte a szarvas az esztergomi kocsi utasát, a sofőrért még küzdenek

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A sofőrt feszítővágóval emelték ki a roncsból, gerinctöréssel, súlyos állapotban szállította kórházba a mentő.
Hirdetés
Ad image

Péntek este Kesztölc és Esztergom között haladt az autó, aminek balról nekiugrott egy 200 kilós szarvas. Ezt követően a vadállat megpördült, majd a tetőt átszakította és agyonütötte az anyósülésen ülő 39 éves nőt. A sofőr és a tragikus sorsú áldozat beszorult a kocsiba, a tűzoltók feszítővágóval emelték ki őket a roncsból – adta hírül a Tények. Mivel az út mentén volt vadveszélyre figyelmeztető tábla, a balesetért teljes egészében a sofőr a hibás. A szabályok értelmében a kocsijában keletkezett kárt is neki kell megfizetnie. Mivel a szarvas elpusztult, annak értékét be kell fizetnie az illetékes vadásztársaságnak.

Sajnos a jogszabály minden esetben a vadászoknak kedvez. De helyén való-e ez? Hiszen a vadászok is elismerik, hogy Magyarországon rendkívüli mértékben elszaporodott a vadállomány. Csak emiatt éves szinten 21 milliárd forint értékben éri kár a gazdákat. Mintegy 800 ezer gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó, muflon él és veszélyezteti a közlekedőket az utakon. Pécsen és a Balaton környéki városok belterületén garázdálkodnak a vaddisznók. De Budapest útjain is láttak már kocogó vaddisznót, Miskolcon pedig barna medvét. Ki kéne mondani: a vadveszélyre figyelmeztető tábla se a városokban, se azokon kívül nem védi meg az embert.

Valamennyire jó hír a gazdáknak, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) átvállalja a gazdálkodóktól a vadkárkövetelések behajtását. A korábbinál hatékonyabb eszközökkel, például behajtó cégekkel lép fel a pénz beszedése érdekében. Az autósok érdekében azonban egyelőre senki nem küzd.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés