ACNEWS

Minden, amit a halálos alaszkai himlőről tudunk

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Először halt meg ember alaszkai himlőben. Sokunk most hall először erről a betegségről.
Hirdetés
Ad image

Futótűzként terjedt világszerte a hír: egy idős férfi meghalt a 2015-ben felfedezett alaszkai himlőben. A hír azonnal aggodalmat keltett sok embernél. De vajon mi is ez pontosan, mennyire veszélyes, és hogyan terjed?

Mi az alaszkai himlő?

Az alaszkai himlőt az úgynevezett ortopox vírusok okozzák. Ezek a vírusok felelősek például a majomhimlőért is. A betegséget 2015-ben fedezték fel először, és eddig hat esetet jelentettek a hatóságoknak. A vírus főként kisemlősökben, például a verebekben fordul elő, amelyek továbbadhatják a vírust.

Hogyan terjed a vírus?

A bejelentett haláleset még mindig rejtélyes a kutatók számára. Az alaszkai egészségügyi minisztérium nem tudja, hogy az elhunyt személy hol kaphatta el a vírust. A gyanú szerint az erdőben élő férfi egy kóbor macskától fertőződhetett meg, amely előszeretettel vadászott verebekre. A macska többször is megkarmolta az amerikait. Lehetséges, hogy a vírus az állat karmain volt.

Az ortopoxvírusok fajtól függően fertőzött testváladékkal való érintkezés, bőrsérüléseken keresztül vagy aeroszolok útján terjednek. A szakértők szerint az emberre nézve a fertőzés kockázata alacsony. De vizsgálják a háziállatok mint potenciális köztes vektorok szerepét a vírus rágcsálókról emberre történő átvitelében.

A tudósok eddig csak Alaszkában találkoztak ilyen fertőzésekkel. Egy haláleset kivételével az eddig regisztrált esetek mind enyhe lefolyásúak voltak

Mennyire veszélyes a betegség?

Egy dolog egyértelmű: az Alaszkában elhunyt személy egy idős férfi volt. Szervezete ráadásul a rákkezelés miatt már legyengült. 2023 novemberében került kórházba, miután feltűnő foltot fedeztek fel a hónaljában, és január végén halt meg.

Ez azt jelenti, hogy az ortopoxvírusokkal járó betegség általában csak enyhe tüneteket okoz, de a legyengült immunrendszerű embereknél súlyos lefolyású is lehet.

Milyen tünetek jelzik a fertőzést?

A vírus lappangási ideje körülbelül két hét. Az alaszkai egészségügyi minisztérium szerint a következő tünetek jelentkezhetnek:

  • egy vagy több bőrelváltozás
  • kiterjedt kiütés
  • szabad szemmel is látható, duzzadt nyirokcsomók
  • ízületi vagy izomfájdalom

A bőrelváltozások később kiszáradnak, és maradandó hegekhez vezethetnek. Ha fertőzés gyanúja merül fel, a hivatalos tájékoztatás szerint azonnal vizsgálatot kell végezni. Emellett nem szabad többé olyan ágyneműt használni, amely nyílt sebbel érintkezhetett.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés