ACNEWS

Sokkoló! Négyszer több elhízott gyerek lett a világon

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb kutatás szerint világszerte 1 milliárd elhízott ember van. Ebből 159 millióan kiskorúak.
Hirdetés
Ad image

Az elhízás aránya 1990 óta ugrásszerűen megnőtt, a felnőttek körében megduplázódott, a gyermekek és tinédzserek körében pedig megnégyszereződött. A világ népessége mintegy 7,9 milliárd fő, de minden nyolcadik ember túlsúllyal küzd. Azaz 879 millió felnőttnek és 159 millió fiatalnak vannak ilyen problémái.

Harminc évvel ezelőtt a szegény országokban sokan éheztek. Azonban ma már a legtöbb helyen nagyobb valószínűséggel pont az elhízás a probléma – idézte a szakértőket a The Sun. A kutatásból kiderült, hogy a csendes-óceáni szigetlakók a legkövérebb felnőttek, míg a vietnamiak és az etiópiaiak a legvékonyabbak. Az Egyesült Államok például az élen végzett. A férfiak itt a világon a 10. legkövérebbek, a nők pedig a 36. helyen állnak.

Aggasztó, hogy az elhízás mind a felnőttek, mind a gyermekek körében nőtt. A kutatók szerint ennek oka, hogy az egészségtelen ételek olcsóbbá váltak, míg az egészséges alapanyagok drágultak. A nagyszabású tanulmányban a világ 220 millió emberének 2022-ig tartó méréseit használták fel. „Nagyon aggasztó, hogy az elhízás járványa, amely 1990-ben a világ nagy részén a felnőttek körében jelentkezett, most az iskoláskorú gyermekek és serdülők körében is megjelenik.” – mondta el a vezető szerző, Majid Ezzati professzor.

„Az alultáplált emberek fogékonyabbak a fertőző betegségekre, de az elhízás 2-es típusú cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet, befolyásolhatja a csontok egészségét és a reprodukciót, és növeli bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Alapvetően a szervezet minden rendszerét érinti, és az életminőséget is befolyásolja. Van néhány jó hír arról, hogy Spanyolországban és Franciaországban csökken az elhízás aránya a nők körében, és a járvány lassulása Nyugat-Európában.” – magyarázta Dr. Francesco Branca, a WHO táplálkozási vezetője.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés