ACNEWS

Ukrajnának már nem is kell az F-16-os vadászgép

F16-os / Fotó: shutterstock_2285331351.jpg
F16-os / Fotó: shutterstock_2285331351.jpg
„Minden fegyvernek megvan a maga ideje. Az F-16-os vadászgépekre 2023-ban lett volna szükség” – mondta egy ukrán katonai vezető a Politicónak.
Hirdetés
Ad image

Megtörténhet, hogy idén már nem is lesz értelme a bevetésüknek. Vezető ukrán tisztek szerint az F-16 vadászgépek rendszertelenül fognak megérkezni. És már későn. A Dániából várt első szállítmány idén nyáron esedékes.

A szakértők szerint a háború első szakaszában az USA és az Egyesült Királyság által szállított, vállról indítható páncéltörő rakéták pont a kellő időben érkeztek, és segítettek megmenteni Kijevet. Jó volt a hatásfoka a HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszereknek is, melyek döntő szerepet játszottak abban, hogy 2022 novemberében kiszorítsák Oroszországot Herszonból.

„Azóta viszont gyakran nem akkor kapjuk meg a fegyverrendszereket, amikor szükségünk van rájuk, és amikor megérkeznek, már nem relevánsak”  – mondta egy másik magas rangú tiszt, említve a brit Storm Shadow és a francia SCALP cirkálórakétákat, melyeket néhány hónapig sikeresen használtak, de mára a lendület megtört. „Az oroszok mindig és gyorsan tanulnak. Nem adnak nekünk második esélyt”.

Egy másik tiszt szerint az ukrán hadseregnek már nem feltétlenül F-16-os vadászgépekre van szüksége, hanem inkább hatalmas tömegű hagyományos fegyverre és drónokra. Számításai szerint körülbelül 4 millió tüzérségi lövedék és 2 millió drón kell ahhoz, hogy feltartóztassák az ellenséget. Ez még nagyon messze van a győzelemtől, de legalább megkíméli Ukrajnát a további túlzott emberveszteségektől és az állomány végzetes kivérzésétől, amit egyre nehezebb pótolni.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés