ACNEWS

Vitamintúladagolásban halt meg egy nyugdíjas

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Egy nyugdíjas férfi D-vitamin túladagolásban halt meg, mert a csomagoláson nem volt semmiféle figyelmeztetés.
Hirdetés
Ad image

A brit egészségügyi iránymutatás azt tanácsolja, hogy a négy évesnél idősebbek „fontolják meg” a napi D-vitamin adag szedését az őszi és téli hónapokban, akkor ugyanis a nap nem elég erős ahhoz, hogy a szervezet természetes úton termelje a vitamint.

Amikor azonban a 89 éves David Mitchener kórházba került, a vizsgálatok szerint a D-vitamin-szintje elérte a legmagasabbat, amelyet az NHS laboratóriuma valaha is fel tudott jegyezni.

Tíz nappal azután halt meg, hogy kórházba szállították, ahol hiperkalcémia, azaz a túl sok D-vitamin szedésével összefüggő kalcium felhalmozódása miatt halt meg. Ez az állapot gyengítheti a csontokat, és károsíthatja a veséket és a szívet.

A táplálékkiegészítők, amelyeket Mitchener az azt megelőző kilenc hónapban szedett, nem tartalmaztak figyelmeztetést a túl sok vitamin szedésének konkrét kockázatairól vagy mellékhatásairól.

Az angol egészségügyi minisztériumot most arra kérik, fontolják meg, hogy a vitamin-kiegészítők gyártóit kötelezzék arra: figyelmeztetéseket nyomtassanak a csomagolásra – írja a DailyMail.

A jelenlegi brit élelmiszer-címkézési követelmények nem írják elő, hogy ezeket a kockázatokat és mellékhatásokat fel kell tüntetni a csomagoláson.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés