ACNEWS

Így beszélnek hozzánk a kutyák

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
Bár a kommunikációs csatorna más, de a kutyák igenis beszélgetnek velünk. Ezeket a jelzéseket minden gazdinak ismernie kell!
Hirdetés
Ad image

Minden kutyatulajdonos ábrándozik arról, hogy beszélgethessen a kutyájával. Sajnos ezt valószínűleg soha nem fogjuk megtenni, azonban a DailyMail most Harmony Diers szakértő segítségével összeszedett pár tippet, amivel közelebb kerülhetünk házi kedvencünkhöz. Azaz, hogy felismerjük, mit szeretne mondani az eb.

Néha egyértelmű, hogy mit akarnak. Amikor egy kutya például az ajtóra tapogat vagy nyüszít az ételtál mellett, az üzenet egyértelmű. Azonban nem mindig lehet elsőre tudni, hogy mit is szeretnének tőlünk. A kutyáknál ugyanis sok minden függ az adott hangszíntől, testbeszédtől, környezeti tényezőktől, egészségi állapottól, a kényelmi szintüktől, de az aktuális érzelmi állapotuktól is.

Morgás

A mélyről jövő hang ijesztő lehet, ha a kutya fogait kivillantja. Ez annak a jele, hogy a kutya figyelmeztetni akar. De ha éppen kötélhúzást játszanak, akkor azt is jelentheti, hogy a kutya izgatott. A testbeszéd sokat számít, amikor a kutya lelkiállapotát értelmezzük. Az erősen csóváló farok általában azt jelenti, hogy a kutya boldog. De nem mindig. Egy 2007-es tanulmány szerint a kutyák pozitív ingerekre, például a gazdájuk látványára jobbra csóválják a farkukat. Negatív ingerekre, például egy domináns, ismeretlen kutya látványára pedig balra.

Ugatás

Fontos, hogy a kutyatulajdonosok megértsék az ugatás kontextusát. „Az érzelmek kifejezhetők az ugatással. Legyen az izgalomra utaló magasabb hangú, unalomra utaló ismétlődő vagy monoton ugatás. És még sorolhatnánk” – magyarázta Diers. Különbség van aközött, hogy egy kutya ugat és körbe-körbe szalad, amikor hazaérsz, és aközött, hogy vicsorog és ugat, amikor túl közel mész hozzá.

Nyüszítés

„A kutyák nyüszítéssel fejeznek ki bizonyos szükségleteket. Például azt, hogy ki kell menniük, esetleg játszani szeretnének, vagy hogy éhséget, boldogtalanságot, fájdalmat, szorongást, izgalmat éreznek” – mondta Diers.  Ezért a kontextus döntő fontosságú. A kutya ajtó közelében van? Hiányzik a játéka? Van valahol a közelben egy idegesítő magas hang? A nyüszítés lehet a szeparációs szorongás jele, ha a kutyát egyedül hagyják, vagy a félelemé, ha hangos zajok vannak.

Sóhajtás, nyögés

Egy sóhaj vagy egy nyögés talán nem rendelkezik ennyire sokféle lehetséges jelentéssel, de sokszor nem teljesen egyértelmű. „Valójában a kutya ugyanúgy használja a sóhajt vagy a nyögést, mint az ember. Kétértelműen és a kontextustól függően. Történhet akkor, amikor a kutya megnyugszik, vagy amikor megsimogatják. De lehet a csalódottság jele is, például amikor még nincs itt az étkezés ideje, vagy nem mehetnek sétálni, amikor szeretnének” – mondta Diers. „Ezek a hangok a baj jelei is lehetnek. A nyöszörgés, nyögés vagy csaholás fizikai fájdalom jele lehet, ezért, ha azt vesszük észre, hogy kutyánk bizonyos cselekvésekre vagy viselkedésre reagálva ilyen hangokat ad ki, akkor ideje felhívni az állatorvost.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés