ACNEWS

Lőttek a könyvakcióknak: törvényt tervez a kormány

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
Új törvényjavaslatot nyújtott be a kormány. Jöhetnek a fix áras könyvek, az akcióktól pedig örökre elköszönhetünk!
Hirdetés
Ad image

A kormány még múlt pénteken hirdette ki a törvényjavaslatot, ami a könyvek árkötöttségéről szól. Ennek a célja, hogy ne lehessen a könyvkiadó vagy importőr által meghatározott árból egy éven keresztül igazi kedvezményt adni. Azaz megszűnnének az akciók, egészen pontosan 10 százalék lehetne a maximum, ami mindössze párszáz forintot jelent. Az új javaslat értelmében, ha a könyveket nem Magyarországon adják ki, de az összes értékesítendő példánynak legalább az 50 százaléka ide kerül, akkor szintén vonatkozni fog rá a fix ár.

A HVG információi szerint a Kulturális és Innovációs Minisztérium mindössze pár napot adott a javaslat társadalmi egyeztetésére. Március 30-áig jelezhetik az észrevételeiket az érintettek. Amennyiben a törvényt a parlament elfogadja áprilisban, az már szeptember 1-jén hatályba léphet.

Ez a változtatás egyébként nem újdonság az unióban. Az országok többségében már régóta bevett gyakorlat, aminek a vélje, hogy az újdonságokat védje. Lényege, hogy a kiadó, illetve az importőr határozza meg a forgalomba hozott kötet fogyasztói árát, ami egy meghatározott ideig nem változtatható meg. Hazánkban ez az időintervallum 365 nap lenne a javaslat értelmében.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés