ACNEWS

Árstopot követelnek a németek a döner kebabra

Döner kebab / fotó_ Shutterstock
Döner kebab / fotó_ Shutterstock
10 euróra emelkedett a németek kedvenc street foodjának, a dönernek az ára. A németek most árstoppot szorgalmaznak, hogy megfizethető maradjon.
Hirdetés
Ad image

Olyan szinten az egekbe szökött Németországban a döner kebab ára, hogy egyre többen követelik, hogy az ország egyik legnépszerűbb ételére vezessenek be magyar mintára árstoppot. Olaf Scholz kancellár saját elmondása szerint szinte már naponta teszik fel neki a kérdést a fiatalok, hogy nem lehetne-e kezdeni valamit az infláció sújtotta étel árával. „Elég szembetűnő, hogy bárhová megyek megkérdezik tőlem, hogy nem lehetne-e valahogyan megfékezni a döner árát.” – mondta a kancellár.

A The Guardian beszámolója szerint a szélsőbaloldali Die Linke párt a parlament elé akar terjeszteni egy javaslatot is. A Dönerpreisbremse néven futó projekt célja, hogy a kebabra árplafont vezessenek be. Ennek oka, hogy egyes nagyvárosokban már nem ritka a 10 eurós (körülbelül 3900 forint) alapár, holott két évvel ezelőtt ugyanazért az ételért még 4 eurót kértek el (1500 forint).

A párt 4,90 eurón (1900 forint) maximalizálná a kebab árát. Azonban a fiatalok szerint csak 2,90 euróba (1100 forint). Ez azért lenne fontos, mert az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőknek ez, az alapvetően olcsó és laktató ételnek számító „szendvics” a mindennapi melegétel-forrás. Szorgalmazzák, hogy minden háztartás kapjon utalványokat, amiket erre az ételre lehetne beváltani. Hasonlóan, ahogyan a háború után volt a liszt, hús, cukor stb. esetében.

Az étel drágulása pedig a magyarok számára sem idegen, az indokok pedig hasonlóak. Az orosz-ukrán háború kitörése óta a németeknél is az egekbe szöktek az energiaárak, illetve a bérleti díjak. De a munkaerő is egyre drágább emiatt. Éppen ezért se az árusok, se a parlament nem támogatja a szélsőbalos párt megmozdulását. A jelenlegi inflációs helyzetben ugyanis esély sincs arra, hogy az árak csökkenjenek.

Mindeközben egyre nagyobb felháborodást kelt Európában az a bizarr javaslat, amely értelmében a kebabban található összes hússzeletnek pontosan ugyanolyan vastagnak kell lennie. Törökország ugyanis benyújtott egy kérelmet, hogy legismertebb ételét uniós védelem alá helyezze.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés