ACNEWS

Fonódó villamos jár majd a Bajcsy-Zsilinszky úton

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
Újabb fonódó villamosvonalat alakítanak ki Budapesten. A BKK tervei szerint a Deák teret és a Lehel teret kötnék most össze.
Hirdetés
Ad image

Visszaépítik a Váci úton és a Bajcsy-Zsilinszky úton a villamosvágányokat a BKK bejelentése szerint. Ezzel a jelenleg a Lehel térig közlekedő észak-pesti 12-es és 14-es, valamint a Deák téri végállomású dél-budai 47 és 49-es villamosokat kötnék össze. A 444 beszámolója szerint ezeken a vonalakon jelenleg napi 100 ezer utas fordul meg. A BKK azzal számol, hogy a vonalak összekötésével ez a szám 160 ezerre növekedne majd. A kalkulációik szerint a belváros autóforgalma napi kétezerrel csökkenhet, és az észak-pesti térségből 3-6 perccel csökkenhet az eljutás a Nyugati térhez.

A főváros és az érintett kerületek első egyeztetései már megvoltak, a tervezés előkészítését elkezdték. A tervek szerint a második félévben, valószínűleg az utolsó negyedévben kötik meg a tervezési szerződést. Ha minden zökkenőmentesen megy, akkor 2027-re elkészül a kiviteli és tenderdokumentáció, ami alapján a kivitelezési közbeszerzést is kiírhatják.

A beruházással 2,3 kilométernyi új villamosvágány épül meg és 6 megállót alakítanak ki. A Nyugati térre két megálló kerülne, valamint lebontják a felüljárót és átalakítják az aluljárót is. Az új, fonódó villamosvonal 22 kilométer hosszú lesz, amivel a leghosszabb vonal lesz Magyarországon. Jelenleg a 41-es villamosé ez a cím, a maga 18,5 kilométerével.  

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés