ACNEWS

Hét uniós ország nagykövete mégis részt vesz Putyin mai beiktatásán

Putyin / Fotó: Shutterstock
Putyin / Fotó: Shutterstock
A nyugati hatalmak eltérő diplomáciai reakciója rávilágít arra a nézeteltérésre, hogy miként kezelik a Kreml urát két évvel azután, hogy ukrajnai ellen inváziót indított.
Hirdetés
Ad image

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió (EU) legtöbb országa bojkottálni fogja Vlagyimir Putyin május 7-i beiktatását, ami 11 órakor kezdődik.

Hét uniós ország, köztük Franciaország azonban el kívánja küldeni nagyköveteit az eseményre. Emmanuel Macron francia elnök hétfőn a kínai elnökkel találkozva azt mondta: „Nem állunk háborúban sem Oroszországgal, sem az orosz néppel, és nem vágyunk rendszerváltásra Moszkvában”. Erről a Reuters számolt be magas rangú diplomatákra hivatkozva.

Ugyanakkor nem nevezték meg azoknak az államoknak a teljes listáját, amelyek Putyin beiktatására Oroszországba kívánják küldeni nagyköveteiket. Vannak azonban olyan információk, hogy Szlovákia és Magyarország nagykövete is elmehet.

Korábban Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy Washington elismeri Vlagyimir Putyint orosz elnöknek, de nem hajlandóak nagykövetet küldeni a beiktatására. Kanada szintén elutasította ezt.

Putyin elsöprő győzelmet aratott a márciusi elnökválasztáson.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés