ACNEWS

Mégis megváltoznak a jogosítványszerzés feltételei

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Míg az EU szigorítana a jogosítvány-kiadáson - a magyar kormány könnyítést tervez.
Hirdetés
Ad image

Tavaly május elején nagy port kavart a hír, miszerint az Európai Unió szeretné, ha a tagállamokban egységesen szigorítanák a jogosítvány feltételeit, illetve a 70 év felettiek esetében átalakulnának a hosszabbítás feltételei. Azóta a tervezet körül nagy a csönd, sok vita is folyt arról, hogy mennyire indokolt, vagy megoldható a szabályozás. A Portfolio most azonban kiszúrta, hogy a magyar kormány – emiatt vagy ennek ellenére – bevezetne változásokat a magyar jogosítványok körül.

A rendelettervezet szerint átalakulnának a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának a szabályai. A javaslat szerint azok, akik már rendelkeznek B kategóriás vezetői engedéllyel, könnyebben szerezhetnének nagyobb vagy speciális járművekre jogosítványt.

Ez alapján a B kategóriás jogosítvánnyal egyszerűsített módon lehetne megszerezni a C és E kategóriás vezetési engedélyt. A rendeletet az Építési és Közlekedési Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta. Ebben a fentiek mellett szerepel még a rutinvizsgák korhatári feltételeinek módosítása, valamint lehetővé válna a C és CE kategória esetén a 18., míg D-nél a 21. életév betöltése előtti vizsga is.

A társadalmi egyeztetés április 29-ig tart.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés