ACNEWS

Moszkva: megelőző atomcsapás mentheti meg az emberiséget

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Egy Putyin-tanácsadó megelőző atomcsapást sürget Lengyelország ellen, hogy megmentse a világot a végítélettől.
Hirdetés
Ad image

Egy Putyin-tanácsadó megelőző atomcsapást sürget Lengyelország ellen, hogy megmentse a világot a végítélettől.

Az illető egy prominens hang Oroszországban: Szergej Karaganov elnöki tanácsadó, a befolyásos Kül- és Védelmi Politikai Tanács tiszteletbeli elnöke.

Most már teljesen világos, mit gondol Vlagyimir Putyin a nukleáris fegyverzetellenőrzésről. Dicsekedett is Oroszország nukleáris arzenáljával: „Több ilyen fegyverünk van, mint a NATO-országoknak. Ők tudják ezt, és folyamatosan nyomást gyakorolnak ránk, hogy kezdjünk tárgyalásokat a leszerelésről” – mondta a Kreml vezetője, hozzátéve: „Basszák meg, ahogy népünk körében mondják”.

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov ezután kénytelen volt minősíteni Putyin újságíróknak tett kijelentését: „Oroszország kész tárgyalásokat folytatni” – biztosított mindenkit.

A befolyásos orosz Kül- és Védelmi Politikai Tanács tiszteletbeli elnöke, Karaganov azonban már „nehéz, de szükséges döntésről” írt: az atomfegyverek bevetése megmentheti az emberiséget egy globális katasztrófától. Szerinte Oroszországnak bizonyítania kellene, hogy kész „megelőző atomcsapást” mérni a kijevi vezetést támogató nyugat-európai országok valamelyikének területére.

Elemzők szerint Karaganov a fenyegetését Lengyelországnak címezte. Hozzátéve: ha egy ilyen eszkaláció nem késztetné az európai vezetőket arra, hogy észhez térjenek, akkor egy „országcsoport” ellen kellene fellépni.

Az „Oroszország a világpolitikában” című folyóiratban kedden megjelent Karaganov-írás Oroszországban is vitát váltott ki. Prominens hangok is megdöbbenéssel reagáltak, mások kevésbé kritikusan nyilatkoztak.

Az elmúlt háromnegyed évszázad viszonylagos békéje az atomfegyverektől való félelemre épült. „De mostanra ez a félelem eltűnt. A nukleáris eszkalációtól való félelmet vissza kell állítani. Máskülönben az emberiség halálra van ítélve” – írja Karaganov. Következtetése: egy ilyen kemény, de szükséges eszkalációs döntés valószínűleg meghátrálásra kényszerítené a Nyugatot, lehetővé tenné az ukrajnai konfliktus korábbi befejezését, és megakadályozná, hogy a válság más államokra is átterjedjen.

Ilja Fabrichnikov, a Kül- és Védelempolitikai Tanács tagja válaszában azzal kontrázott, hogy Oroszországnak nem szabadna bedőlnie a NATO csalinak. „Nem szabad arra gondolni, hogy Lengyelországot nukleáris pusztasággá változtatjuk” – mondta Fabrichnikov.  

Pénteken Szentpéterváron arra a kérdésre, gondolkodik-e atomfegyverek bevetésén, Putyin azt mondta: „Mindenki arra vár, hogy elkezdjük nyomkodni a gombokat” – idézte a Komszomolszkaja Pravda. „De erre nincs szükség, a fronton harcoló ellenségnek nincs sikere…”, de ha Oroszországot, mint államot fenyegetik, és ezt többször is elmondta, „szélsőséges eszközök alkalmazása lehetséges”.

(Forrás: blick.ch)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés