ACNEWS

Barna cukor, fehér cukor: Melyik jobb az egészségnek?

Forrás: cukor
Forrás: cukor
Évtizedek óta kérdés, hogy melyik az egészségesebb, a barna vagy a fehér cukor. Van-e egyáltalán különbség a kettő között?
Hirdetés
Ad image

A túl sok cukor fogyasztása számos krónikus betegséggel, például elhízással, 2-es típusú diabétesszel és szív- és érrendszeri betegségekkel hozható összefüggésbe. A cukorfogyasztás egészségügyi hatásairól folyó viták közepette pedig felmerül a kérdés, hogy melyik cukorfajta a kedvezőbb: a barna cukor vagy a fehér cukor?

A barna cukrot, amely a melasz jelenléte miatt sötétebb színéről ismert, a finomított fehér cukor természetesebb és egészségesebb alternatívájaként hirdetik. Az a hír járja, hogy az alacsonyabb feldolgozottsági fok miatt több tápanyagot és antioxidánst tartalmaz – írta meg a La Razon. A fehér cukor viszont a leggyakrabban használt cukorfajta az élelmiszeriparban és a háztartásban. Cukornádból vagy cukorrépából nyerik, és olyan finomítási folyamaton megy keresztül, amely során eltávolítják a melaszt és más összetevőket, így tiszta szacharózkristályok maradnak.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy táplálkozási szempontból mindkét cukorfajta hasonló. Mindkettő főként szacharózból, egy glükózból és fruktózból álló diszacharidból áll, amely üres kalóriákat tartalmaz alapvető tápanyagok nélkül. Mivel azonban kevésbé kezelik és finomítják, mint a fehér cukrot, a barna cukor jobban megőrzi tápanyagokat. A melasz ugyanis B-vitaminokat és ásványi anyagokat, például nátriumot, káliumot, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz.

A táplálkozási szakemberek szerint az egészséges étrend fenntartásának kulcsa a teljes cukorfogyasztás mérséklésében rejlik, függetlenül annak típusától. Amikor tehát legközelebb választanunk kell, ne feledjük, hogy mindkettőt mértékkel kell fogyasztani. A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozáshoz alapvető fontosságú, hogy a táplálóbb szénhidrátforrásokat, például a gyümölcsöket, a zöldségeket és a teljes kiőrlésű gabonaféléket válasszuk.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés