ACNEWS

Vérre menő küzdelem folyik III. Károly arcképeiért

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
Lecserélik II. Erzsébet arcképét a britek. A néha királynő még egy darabig a mindennapok része lesz, azonban júniustól végleg III. Károly lép a helyébe.
Hirdetés
Ad image

Végleg búcsút mondhatnak a britek a néhai királynőjüknek, II. Erzsébetnek. Június 5-ével kezdődően ugyanis forgalomba kerülnek a 75. éves III. Károly arcképével ellátott 5, 10, 20 és 50 fontosok. A Bank of England nyáron mindezek mellett több árverést is fog tartani, amelyeken alacsony sorozatszámú bankjegyekre lehet licitálni. A bevételt jótékonysági célra ajánlják majd fel.

Fotó: Bank of England

Érdekesség, hogy II. Erzsébet volt az első brit uralkodó, akinek portréja a fontot díszítette. A korábbi években ugyanis nem szerepelt az uralkodók képmása a forgalomban lévő bankjegyeken. Ezek az Egész Egyesült Királyság területén érvényes fizetőeszköznek számítanak, azonban a Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott fizetőeszközökön eddig sem szerepelt a néhai királynő, így III. Károly sem fog.

A Bank of England a királyi ház útmutatásának megfelelően, a környezetvédelmi és pénzügyi hatások minimalizálása végett csak fokozatosan, az elhasználódott régi bankók kivonásának ütemében hozza forgalomba a III. Károly képmását ábrázoló új fontbankjegyek. Ezért lesz egy időszak, amikor a néhai és a jelenlegi uralkodó képmásával is lehet majd fizetni – számolt be az Economix.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés