ACNEWS

Gyűlöletcunami zúdult a felelőtlen vadászokra Forráskúton

Több mint 4500 dühös Facebook olvasó osztotta meg a hírt, hogy mit műveltek a gátlástalan, becstelen puskás emberek.
Hirdetés
Ad image

Dühöng az alig 2 ezer lelket számláló Forráskút. A Csongrád-Csanád vármegyei falucska lakóinál a vadászok verték ki a biztosítékot. Nem elég, hogy a hétvégén eszement módon puffogtattak a határban, de az Átokháza-dűlőben elejtett zsákmányt – három rókát – mint valami zavaró szemetet,  egyszerűen otthagyták. A hírt Forráskúti Lakosok Csoportja tette ki a közösségi oldalára, amit azóta több mint 4 és félezren osztották meg. Az ügy azért is meghökkentő, mert éppen az a Fodor Imre Forráskút polgármestere, aki egyszemélyben a helyi vadásztársaság elnöke is.

„Kedves Vadászok!

Gyertek már vissza és takarítsatok már el magatok után az Átokháza dűlőben! A tanyáktól kb. 500 méterrre ezt hagytátok ott, szombaton a vadászat után. Nagy lehetett az örömködés a 3 róka lelövése után, hogy még elásni vagy elvinni is elfelejtettétek a tetemeket. Behúztátok őket egy fa alá, majd a természet elintézi, vagy megeszik őket más állatok. Mi van, ha veszettek voltak? Nem hiszem, hogy ez így szabályos! Én a kutyákkal találtam rájuk. Ez szégyen rátok nézve!”

– döngölte földbe a felelősöket a poszt írója.

Az ügyben kerestük Forráskút polgármesterét, Fodor Imrét. Aki a munkatársa szerint csak kedden lesz elérhető. „Úgy tudom, a polgármester úr, aki az ügyben illetékes Csenderes Vadásztársaság elnöke, a Facebookról értesült a hírről. Azóta már elszállították a tetemeket” – válaszolta az AcNews kérdésére Kapás Anita forráskúti jegyző. Aki megígérte, továbbítja a vadásztársasági elnök-polgármesternek a megkeresésünket. Ugyanakkor Földvári Attila az Országos Vadászkamara szóvivője készséggel állt a rendelkezésünkre. „Elvárás, hogy lőtt vadat nem hagyunk olyan helyet, ahol az bárkit zavarhat. Vagy leadjuk a tetemet a fehérjefeldolgozással foglalkozó ATEV ZRt.-nek, vagy el kell ásni –  nyilatkozta az AcNews-nak a szóvivő.

Miután Földvári Attila utánanézett az ide vonatkozó jogszabálynak, hozzátette: „A vonatkozó EU-s jogszabályok szerint az állati eredetű hulladék kezelésére vonatkozó előírások nem vonatkoznak olyan vad teljes teste vagy testrészeire, amelyet a helyes vadászati gyakorlattal összhangban nem gyűjtöttek be elejtés után, amennyiben a területen való kinthagyásuk nem ütközik egyéb jogszabályba – márpedig nem ütközik. Természetesen feltétel az, hogy az ilyen kint hagyott hulladék ne jelentsen semmilyen kockázatot. Ezt a vadász, akinek megfelelő képzettsége van, el tudja eldönteni. (Pl. a vaddisznó esetében az afrikai sertéspestis járvány miatt évek óta nem maradhatnak kint a zsigerek.)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés